Hoe werkt het aanvragen van een bouwkundig rapport?
Bij de aan- of verkoop van een woning kan het verstandig zijn om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Met een bouwkundig rapport laat je je inlichten over de mogelijke gebreken binnen een woning. Denk bijvoorbeeld aan lekkages die niet aan de buitenzijde van muren en vloeren te zien zijn, houtrot in het houtwerk onder de dakbedekking, enzovoorts. Het komt geregeld voor dat verkopers dergelijke gebreken niet vertellen tijdens een bezichtiging, om de woningwaarde niet te verlagen. Wanneer je dergelijke vormen van schade na de overname van een woning zelf moet herstellen kunnen de kosten hoog oplopen.
Organisaties voor opstellen van een bouwkundig rapport
Er zijn in Nederland verschillende organisaties te vinden die je kunnen helpen bij het opstellen van een bouwkundig rapport. Kijk bijvoorbeeld eens op inspectiecentrum.nl, waar je meer informatie vindt over deze rapporten en de manier waarop ze worden samengesteld. Deze organisaties hebben doorgaans een ruime ervaring in het opstellen van bouwkundige rapporten, waardoor zij een goed beeld hebben van de punten waarop zij moeten letten. Vaak zijn dit punten die je zelf nog niet had opgemerkt tijdens een bezichtiging. Met een bouwkundig rapport ben je er nagenoeg van verzekerd dat je na de overdacht van de woning niet voor onaangename verassingen komt te staan.
Bouwkundig rapport opstellen als verkoper
Ook voor een verkopende partij kan het opstellen van een bouwkundig rapport interessant zijn. Mochten er geen gebreken aan het licht komen dan kan het rapport de verkoop van de woning versnellen. Je woning wordt met een dergelijk rapport immers aantrekkelijker voor kopers. In het geval dat er wel bepaalde vormen van schade voorkomen, kun je deze door een timmerbedrijf in de buurt laten herstellen voordat je de woning te koop aanbiedt. Zo kun je de waarde van de woning ophogen alvorens je deze verkoopt.
Recente reacties